Sunday, August 3, 2008

Tibetansk förlovningsfest

Söndag 3 augusti
Typiskt. En söndagseftermiddag. Hela familjen sover, inklusive Toby som ligger i mitt knä. Nere vid sjön pågå någon slags festlighet och det skjuts raketer (som låter LÖJLIGT högt, de skjuts över en sjö),spelas musik, tutas (nåja det tutas ovanligt mycket då) och ropas i högtalare. Och för mig är det omöjligt att sova i sånt oväsen, så jag tänkte –perfekt – då kan jag surfa och blogga lite. Tror ni nätet fungerar? Nix. Så när detta publiceras så är det väl någon helt annan tid och dag.

Det har varit en ganska händelserik helg. I fredags var vi bjudna på förlovningsfest, skolan tibetanske idrottslärare hade fest för sin dotter som nu är advokat i London. Eftersom det var på kvällen så stannade dock resten av familjen hemma. Tidigare på dagen hade jag, liksom ett litet gäng andra, inköpt en traditionell tibetansk festklänning i den tibetanska moderns butik. Superfin. Tyvärr glömde jag min kamera, men flera andra tog bilder så bilder kommer förhoppningsvis inom kort. Festen ägde rum på Kodaikanal english club och bestod av en ceremoni där först ett gäng gamla lärare till den blivande bruden berättade om henne, sen sjöng en annan gammal lärare en sång, prästen välsignade dem (trots att jag är rätt säker på att de egentligen är buddister) och hela det tibetanska samhället här välsignade dem med vita halsdukar. Sen gick alla vi andra fram och sa grattis trots att vi var många som aldrig tidigare hade träffat vare sig blivande brud eller brudgum (som var en brittisk kines).

Sen var det dags för mat ute i trädgården runt en stor lägereld. Mycket trevligt! Vid 9.30-tiden hade alla utom den tibetanska gruppen gått hem, och jag följde med några upp till ”baren” som var ett med lysrör upplyst rum med ett uppstoppat tigerhuvud på väggen. Där drack jag en halv Kingfisher innan jag åkte hem med våra grannar. (En sträcka på kanske en halv kilometer, men det var kolsvart och de hade ändå bil så… många åker verkligen onödigt mycket bil här.)

No comments: