Sunday, August 17, 2008

Om blojor och snallhet

Vi anvander tygblojor till barnen har (bara nattetid till 3-aringen). Det ar inte mojligt vare sig ekonomiskt eller miljomassigt att anvanda engangsblojor, vi far inte ens kasta dem i soporna utan maste elda upp dem i kaminen om vi anvander nagon enstaka engangsbloja. Vi hade med oss 2 par ullblojbyxor somjag kopte hos fina och snalla Cilla dagen innan avfard. Sen fanns det ett gang plastiga blojbyxor kvarlamnade av den familj som bodde i det har huset innan oss, tillsammans med ett gang vikblojor och inlagg. Sa vi klarar oss ratt bra. MEn ullbyxorna ar sa ofantligt mycket battre an de plastiga, sa jag ville anda fa tag pa nagra till. Det slutade med att jag bestallde 2 par hos Mia pa babyboden. Plus ett paket snappi - som man spanner ihop vikblojorna med. (Later det som grekiska? Det ar inte sa svart som det later :) Nu till det snallaste. Mia kollade upp vad det skulle kosta att skicka till Indien, sen skickade hon blojbyxorna som gava och la inte med nagot kvitto sa att vi inte skulle riskera tull, och inte nog med det, hon la med ett extra par blojyxor som hennes dotter haft, samt ett extra paket snappi. Nar folk gor sant dar mot helt okanda manniskor sa kan jag bli helt gratfardig av varmekanslor inombords.

2 comments:

Sara said...

Tygblöjor har kommit tillbaka stort i Frankrike (men någon sorts smart high-techvariant med uttänkta material) och vi funderar på att testa det när vår bebis kommer, av ekonomiska och ekologiska skäl. Men jag funderade på en grej: Måste man inte tvätta väldigt ofta? Det är ju inte särskilt ekologiskt, eller ekonomiskt när man betalar vattnet?
Hm... Funderar.

Unknown said...

Sara - vi har bara vikblojor, just eftersom de ar billiga och man kan ha manga - vilket leder till att man fyller en maskin varannan dag. Da gar lite annan vittvatt in ocksa.

(En annan anledning ar att de ar de enda som hinner torka i det har klimatet).

Om inte vattnet ar valdigt dyrt sa maste val anda engangsblojor vara dyrare? Jag har for mig att det ar en diskussion om det dar - och man kan sakert anvanda tygblojor pa ett icke miljovanligt att ocksa om man forsoker. Men har finns det i princip inget alternativ. En annan fordel ar att barnen oftast slutar tidigare med blojor om det ar tygblojor, vilket ju leder till minskad millopaverkan och ekenomisk skillnad, likval som ratt skont att ha blojfria barn vid 2 istallet for vid 3 som ofta ar fallet med superengangsblojor.